Headlines

Grab the widget  IWeb Gator

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σχεδόν το 95% των γυναικών έχει κυτταρίτιδα. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που είτε εμφανίζεται σε μικρό, είτε σε μεγάλο βαθμό, θα ενοχλεί πάντοτε τις γυναίκες και θα ψάχνουμε συνεχώς τρόπους να την αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να τονίσουμε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι απλά μια αύξηση του λίπους, αλλά πρόκειται για μια διαταραχή του συνδετικού ιστού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και σε λεπτές γυναίκες, ενώ υπάρχουν παχύσαρκες γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι κυτταρίτιδας.



Με λίγα λόγια κυτταρίτιδα είναι: "Μια διαταραχή της κατανομής του λίπους στον υποδόριο ιστό που συνοδεύεται από οίδημα και εμφανίζει ανώμαλη όψη στο δέρμα (όψη φλοιού πορτοκαλιού)."

Σήμερα η κυτταρίτιδα έχει χαρακτηρισθεί ως ασθένεια, τόσο λόγω των σωματικών διαταραχών, όσο και λόγω των ψυχικών διαταραχών που προκαλεί στο άτομο.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλά κορίτσια ακόμα και από την ηλικία των 14 χρόνων εμφανίζουν κυτταρίτιδα και το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι το ποσοστό αυξάνεται δραματικά. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κατανάλωση έτοιμου τυποποιημένου φαγητού, η χρήση αντισυλληπτικών, ο περιορισμός της άσκησης και το καθημερινό άγχος είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι λόγω των παραπάνω θα εμφανίσουμε κυτταρίτιδα, αλλά αν έχουμε μια προδιάθεση λόγω "κακής ποιότητας δέρματος", τότε αυτοί οι παράγοντες θα επιταχύνουν την εμφάνιση της.
Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποια αίτια οδηγούν στην κυτταρίτιδα. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση αυτής της παθολογικής κατάστασης.
  1. Ορμονικές διαταραχές: Οι ορμόνες ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού μας. Οποιαδήποτε διαταραχή τους προκαλεί διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Η κυτταρίτιδα σχετίζεται κυρίως με διαταραχές των φυλετικών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα).
  2. Κακή σωματική διάπλαση: Το αποτέλεσμα εδώ είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας κληρονομικής προδιάθεσης.
  3. Εγκυμοσύνη, Κλιμακτήριος: Πρόκειται για δυο περιόδους στην γυναικεία ζωή που συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στην παραγωγή ορμονών. Όπως ανέφερα και παραπάνω οι ορμονικές διαταραχές οδηγούν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας.
  4. Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης:  Αν και μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητο παράγοντα, συνήθως υποβοηθά άλλους παράγοντες.
  5. Καθημερινό άγχος: Συμβάλλει στην εκδήλωση κυτταρίτιδας μέσω της αύξησης παραγωγής μιας ορμόνης, την αδρεναλίνη. Το χρόνιο stress για μακρά χρονική περίοδο συνήθως καταλήγει στην αύξηση του ρυθμού αποθήκευσης λίπους και φυσικά την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
  6. Κακή διατροφή: Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, οδηγούν σε διαταραχή του μεταβολισμού και φυσικά αύξηση του λίπους στο σώμα μας.
  7. Δυσκοιλιότητα: Μπορεί να σας ακούγετε αστείο αλλά είναι ένα πρόβλημα που πλήττει πάρα πολλές γυναίκες. Συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή. Η καθυστέρηση της διέλευσης της τροφής από τον γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγεί σε αποσυμφόρηση των εντέρων, τα οποία πιέζουν τα αγγεία, επιβραδύνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι εμφανίζεται οίδημα και κυτταρίτιδα στα κάτω άκρα.
  8. Ενδυμασία: Κι όμως τα ρούχα μας επηρεάζουν τη δημιουργία κυτταρίτιδας! Τα στενά ρούχα πιέζουν τα αγγεία του σώματος, δημιουργώντας πρηξίματα και κυτταρίτιδα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα στενά παπούτσια.
  9. Φυλή: Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες της Μεσογείου εμφανίζουν πολύ πιο συχνά κυτταρίτιδα σε σχέση με τις γυναίκες που κατάγονται από τη Βόρεια Ευρώπη.
  10. Αντισυλληπτικά χάπια: Εκτός από παχυσαρκία, ανεπιθύμητη ενέργεια αυτών των χαπιών είναι και η κυτταρίτιδα.
Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζουν η κληρονομικότητα, το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και αναπτύσσεται σε 3 στάδια:
  • Στο πρώτο στάδιο δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Η ανάπτυξη της έχει ήδη ξεκινήσει και συνοδεύεται από κατακράτηση υγρών. Σε αυτό το στάδιο είναι 100% θεραπεύσιμη.
  • Στο δεύτερο στάδιο η όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι πλέον εμφανής και η περιοχή πονάει όταν την πιέζουμε. Ακόμα και σε αυτό το στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  • Στο τρίτο στάδιο η ανάπτυξη της έχει προχωρήσει. Ο πόνος στις περιοχές που έχουν προσβληθεί είναι έντονος και δεν εμφανίζεται μόνο όταν πιέζουμε το δέρμα. Πλέον αποκτά χρόνια μορφή και η θεραπεία βοηθά μόνο σε μερική βελτίωση της εμφάνισης της.
Σε ποίες περιοχές εμφανίζεται όμως η κυτταρίτιδα; Εκτός από τους μηρούς και τους γλουτούς, κυτταρίτιδα εμφανίζεται και στα γόνατα, τις γάμπες, την κοιλιά, τα χέρια και τον λαιμό.

Anew Clinical Αγωγή κατά της κυτταρίτιδας
Για να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα πρέπει να συνδυάσουμε πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί. Δεν αρκεί μόνο η γυμναστική ή μια κρέμα για να την καταπολεμήσουμε. Επιπλέον πρέπει να έχουμε όλες υπόψιν μας ότι η θεραπεία απαιτεί πολύ χρόνο και χρειάζεται πολύ υπομονή για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Επομένως τι χρειάζεται να κάνουμε για να την καταπολεμήσουμε;
  1. Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες και περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ.
  2. Σωματική άσκηση και κυρίως τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση.
  3. Βαθύ μασάζ με αιθέρια έλαια από κάποιον επαγγελματία.
  4. Solutions Αγωγή κατά της κυτταρίτιδας
  5. Χρήση κρεμών με αντικυτταριτιδική δράση που να περιέχουν την καφεΐνη σαν συστατικό τους, κατά προτίμηση 2 φορές την ημέρα.
Ακολουθήστε αυτά τα βήματα και αφιερώστε αρκετό χρόνο για να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα. Και μην ξεχνάτε ότι η υπομονή θα είναι το μεγαλύτερο σας όπλο!
Για οποιαδήποτε απορία, συμβουλή ή παραγγελία επικοινωνήστε μαζί μου στο avonthessaloniki@hotmail.com
                       Κατερίνα Καραγιάννη

         Αισθητικός- Αντιπρόσωπος AVON
Απόφοιτη ΑΤΕΙΘ Αισθητικής και Κοσμητολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...