Headlines

Grab the widget  IWeb Gator

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Εσείς προστατεύεστε σωστά από τον ηλιο; (Μέρος 1ο)

Πολλές θα πείτε ότι είναι λίγο παράλογο να μιλάμε μέσα στο χειμώνα για αντηλιακή προστασία. Το πρώτο πράγμα που μας έμαθαν στη σχολή ήταν ότι η αντηλιακή προστασία είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλο το χρόνο.
Όπως ξέρουμε οι ακτίνες του ήλιου είναι οι UVA,UVB και UVC. Οι UVC, ευτυχώς για εμάς, απορροφώνται εντελώς από την ατμόσφαιρα. Στη γη φτάνουν οι UVA και UVB ακτίνες. Οι UVB απορροφώνται σε μεγαλύτερο ποσοστό από την UVA από τη στοιβάδα του όζοντος. Από τα σύννεφα απορροφάται μόνο η υπέρυθρη ακτινοβολία ( η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας) ενώ οι UVA,UVB δεν επηρεάζονται καθόλου από αυτά. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης ή βροχερής μέρας, είμαστε το ίδιο εκτεθειμένοι στις επιβλαβείς αυτές ακτίνες όσο και κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας. Επιπλέον οι ακτίνες UVA περνάνε τα κοινά τζάμια που έχουμε όλοι στα σπίτια μας και η δράση της δεν μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο όλο το χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι, με ήλιο ή συννεφιά και όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι να νυχτώσει.

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι όσο πιο μεγάλο είναι το υψόμετρο που βρισκόμαστε, τόσο αυξάνει η ένταση της ακτινοβολίας που δεχόμαστε. Επιπλέον οι ακτίνες ανακλώνται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό απ' το χιόνι, το νερό και την άμμο. Αυτό σημαίνει ότι όταν βρισκόμαστε στα χιόνια ή στη παραλία δεχόμαστε μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας λόγω της αντανάκλασης του φωτός.


Συνεπώς, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και στις δύο αυτές περιπτώσεις. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι το να καθόμαστε στη σκιά ή κάτω από μια ομπρέλα στην παραλία, δεν μας προστατεύει από τον ήλιο. Λόγω της αντανάκλασης στην άμμο, ερχόμαστε πάλι σε επαφή με τον ήλιο, οπότε πάλι είναι απαραίτητο το αντηλιακό.


Όπως σας είπα και παραπάνω, είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο όλο το χρόνο και όλη την ημέρα. Είναι λάθος να θεωρείτε ότι αν χρησιμοποιείτε αντηλιακό μόνο το καλοκαίρι, είστε προστατευμένες από τις καταστροφικές επιδράσεις του ήλιου. Απόλυτα ασφαλείς είναι μόνο όσοι χρησιμοποιούν αντηλιακό όλο το χρόνο και το προϊόν καλύπτει όλες τις εκτεθειμένες περιοχές (πρόσωπο, λαιμό, χέρια κ.τ.λ.).
Επίσης σημαντικό είναι να προστατεύεστε ακόμα και όταν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο αλλά κοντά σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.
Όσο η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται η επαφή μας με τον ήλιο. Η σωστή ενημέρωση είναι εκείνη που μπορεί να μας προστατεύσει από τις αρνητικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Η προστασία του δέρματος μας είναι πιο σημαντική απ' όσο νομίζουμε.
Κατερίνα Καραγιάννη
Αντιπρόσωπος Avon- Αισθητικός Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...