Headlines

Grab the widget  IWeb Gator

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Καθημερινά "βομβαρδιζόμαστε" όλο και περισσότερο με διαφημίσεις από εταιρίες που πλασάρουν "φυτικά" ή "φυσικά" καλλυντικά. Είναι πλέον "μόδα" στην αγορά οι εταιρίες και τα καταστήματα φυσικών καλλυντικών και θα συνεχίσει να εξελίσσεται όσο κερδίζει έδαφος ο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής. Οι καταναλωτές συχνά έρχονται σε σύγχυση σχετικά με τα προϊόντα περιποίησης που θα επιλέξουν.
Επικρατεί γενικά η εντύπωση ότι τα "φυσικά συστατικά" κάνουν καλό, ενώ τα "χημικά" κάνουν κακό στο δέρμα.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Το προϊόν που θα διαλέξουμε έχει να κάνει κυρίως με το δέρμα μας και τις ανάγκες του. Κανένα συστατικό δεν κάνει καλό ή κακό σε όλα τα δέρματα. Γι' αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές με τα προϊόντα που αγοράζετε και το άτομο που θα σας εξυπηρετήσει να έχει γνώσεις σε θέματα αισθητικής καθώς και απόλυτη γνώση των προϊόντων που εμπορεύεται. Η έλλειψη γνώσης είναι αυτή που μπορεί να κάνει κακό στο δέρμα και όχι το ίδιο το προϊόν.
Ας δούμε όμως τι σημαίνουν οι όροι "φυτικό" και "φυσικό" καλλυντικό.

Ο όρος "φυτικό", όπως λέει και η ίδια η λέξη, αναφέρεται σε κάτι που προέρχεται καθαρά και μόνο από φυτά. Επομένως για να θεωρείται ένα καλλυντικό φυτικό θα πρέπει όλα τα συστατικά του να προέρχονται από φυτά και μόνο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.
Από την άλλη ο όρος "φυσικό" καλλυντικό είναι γενικά πιο αποδεκτός από τον προηγούμενο. Αναφέρεται σε προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεση τους και συστατικά φυσικής προέλευσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν περιέχονται καθόλου χημικά συστατικά. Ο όρος "Φυσικά Καλλυντικά" δεν είναι νομικά κατοχυρωμένος. Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός ούτε κρατικός έλεγχος. Έχουν δημιουργηθεί όμως ιδιωτικές εταιρίες ελέγχου των καλλυντικών έτσι ώστε να βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν τις σωστές επιλογές. Τα προϊόντα αυτά πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται η προέλευση των αρχικών συστατικών, ο τρόπος παραγωγής τους, η διαδικασία επεξεργασίας των συστατικών καθώς και κριτήρια σχετικά με την προστασία των ζώων και συνοδεύονται από πιστοποιητικά ελέγχου. Επίσης απαγορεύεται να περιέχουν συστατικά όπως η παραφίνη και τα παράγωγα της.
Πως θα αναγνωρίσετε τα πιστοποιημένα καλλυντικά;
Πάνω στη συσκευασία τους θα βρείτε ένα ή περισσότερα λογότυπα από τις εταιρίες ελέγχου. Μερικές από αυτές είναι ο Ecocert, η BDIH και η NaTrue-Label. Παρακάτω θα δείτε τα αντίστοιχα λογότυπα που μπορείτε να διακρίνετε στα καλλυντικά.





Αυτό που πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι το φυσικό καλλυντικό δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από τα υπόλοιπα καλλυντικά που κυκλοφορούν. Δεν χρειάζεται να τρομάζουμε από τον όρο "χημικό". Χημεία δημιουργεί ακόμα και η ίδια η φύση άλλωστε. Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε τυφλά όλες τις τάσεις της μόδας. Ευτυχώς η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και γίνονται συνεχώς έλεγχοι πάνω σε κάθε ένα συστατικό ξεχωριστά. Αν κάποιο συστατικό κριθεί ακατάλληλο, παύει να χρησιμοποιείται. Σαν παράδειγμα μπορώ να σας αναφέρω τα parabens, για τα οποία θα σας μιλήσω εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο μου. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ακόμα και φυσικά συστατικά τα οποία μπορεί να είναι ακατάλληλα για χρήση και που μπορεί ακόμα να μην έχουμε ανακαλύψει.
Ενημερωθείτε σωστά και συμβουλευτείτε άτομα που γνωρίζουν καλά το δέρμα και τα καλλυντικά για να διαλέξετε το σωστό προϊόν.
Για οποιαδήποτε πληροφορία θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου στο avonthessaloniki@hotmail.com
Κατερίνα Καραγιάννη
Αντιπρόσωπος Avon- Αισθητικός Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...